Próximos eventos

There are no upcoming events at this time.

El mes llegit

Situació de l’ocupació en l’entorn

Canvis en el Mercat Laboral?

En primer lloc t’interessa saber Què és el mercat de treball?

El mercat de treball és aquell on les persones intercanviem serveis de treball. D’una banda tenim a les quals compren serveis de treball, que són les empreses; i per un altre a les persones que venen serveis de treball, que són les persones treballadores o demandants d’ocupació.

 

Font: El mercat laboral. Dopp Consultors. “El Mercat laboral. Acostar-se a les empreses”. Conselleria d’Educació, Junta d’Andalusia. 

Aquest mercat laboral està en continu canvi, tant en els requeriments necessaris per a optar a ell com les seues característiques. A açò afegim la influència de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació que estan en contínua renovació i, per descomptat, tenen un efecte directe sobre el mercat laboral i les formes de treballar.

En quines professions puc trobar ocupació actualment?

D’aquests canvis en el mercat de treball sorgeixen determinades professions en les quals tindrem més oportunitats de trobar ocupació. Són els denominats nous jaciments d’ocupació que descriuen aquelles ocupacions que satisfan les noves necessitats de la societat. Actualment, es preveuen que els següents sectors crearan ocupació:

  • Serveis de la vida quotidiana
  • Serveis mediambientals
  • Serveis de millora de la qualitat de vida
  • Serveis d’oci

Aprén quines ocupacions s’inclouen en cadascun dels nous jaciments d’ocupació i l’impacte sobre la quantitat d’ocupació que es preveu que crearan.

Informació estadística de desocupació i ocupació

Conèixer l’índex de desocupació existent segons la teua edat, el sexe, el nivell formatiu, el sector productiu o els llocs de treball al que vols accedir, és informació rica que et pot fer reaccionar. Conèixer aquesta informació, en ocasions, et pot ajudar a esquivar formar part de les llistes de l’atur, o almenys no formar part d’aquelles que són mes abundants.

Persones aturades

Pots comprovar per qualsevol mitjà de comunicació (premsa, televisió, ràdio, Internet…) que els canvis en el mercat laboral han produït una situació d’increment del nombre de persones aturades tant en el teu municipi, en la província on residixes, com en la comarca a la qual pertanys.

Pots informar-te en els apartats dedicats a estadístiques de les webs del Servef i del  Servei Públic d’Ocupació Estatal, on t’oferixen dades sobre la quantitat de persones aturades.

Persones que troben ocupació

Però no solament es destrueix ocupació. Malgrat la situació de crisi actual, el mercat laboral sempre demanda persones per a ser contractades.Per açò conèixer en quins sectors s’aquesta contractant personal tant en el teu municipi o en la província, com en la comarca en la qual resideixes t’ajudarà a cercar ocupació si és el teu cas o a tenir clar que formació és la que demanda el mercat laboral.

Amb esta finalitat, consulta les mateixes webs que abans, però esta vegada per a conéixer les ocupacions més contractades. Seguix els enllaços següents Servef i   Servei Públic d’Ocupació Estatal.

Enllaços d’interès
  • “Les transformacions socials i els canvis en el mercat de treball”. Si vols saber més sobre com ha canviat el mercat laboral, et suggerim aquest article publicat en *Educaweb, portal especialitzat en educació, formació i ocupació.
  • Informes i estudis sobre les tendències del mercat de treball  Informació sobre les ocupacions amb millor comportament des del punt de vista de la contractació, així com els sectors/activitats emergents o en expansió. SEPE, Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social.
  • Informes sobre el mercat de treball  Informació de persones titulades i per ocupació, així com els informes mensuals del mercat de treball estatal, provincial i municipal. SEPE, Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social.
  • Els perfils de l’oferta d’ocupació 2014 Informació de les ocupacions que oferixen les empreses en Internet. Inclou les característiques generals de les ofertes i les Competències específiques requerides per a exercir l’ocupació i el Perfil requerit al candidat. Observatori de les ocupacions, SEPE. Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social.